Foto: SVT

Dalarna kan få planerade läkartider på äldreboenden inom kort – ”Kan bli det här kvartalet”

Uppdaterad
Publicerad

I flera regioner, däribland Dalarna, saknas regelbunden kontakt mellan läkare och äldre på särskilda boenden. Vissa regioner har minimitider som läkare spenderar på äldreboende varje vecka och nu kan det vara på gång i Dalarna också.

Skillnaderna är stora i landet när det gäller hur ofta läkarna besöker äldreboenden. Och i de flesta av landets regioner saknas helt garantitider, visar SVT:s granskning som publicerades under onsdagen. Det är därmed upp till varje vårdcentral hur mycket tid de vill lägga på de äldre.

En sammanslutning av distriktsläkare över hela landet försöker nu få igenom en förändring genom att beskriva vad som behöver ingå för att vården ska vara av god kvalitet.

Region Dalarna

Men nu berättar primärvårdschefen i Dalarna, Helen Kastemyr att regelbundna läkarbesök är på väg att införas även i Dalarna.

– Sedan IVO-kritiken så har vi fört samtal med kommunerna om ett ökat samarbete och det är mycket på gång, berättar Kastemyr och syftar på den kritik som Inspektionen för vård och omsorg framförde mot regionerna under senhösten kring att äldre på särskilt boende inte fått vård och behandling utifrån den enskildes behov vid misstänkt eller konstaterad covid-19.

I klippet berättar Helen Kastemyr mer om hur man planerar för att få till regelbundna läkartider på särskilda boenden och när det kan bli verklighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Region Dalarna

Mer i ämnet