Dalarna toppar listan med högst andel distansstudenter. Foto: Hasse Holmberg, TT

Allt fler läser på distans

Uppdaterad
Publicerad

Att studenter väljer att läsa en enstaka kurs på distans har länge varit vanligt. Nu ser man att allt fler väljer att läsa hela program på distans och Dalarna sticker ut i statistiken.

Hela 62 procent av de studenter som pluggar på distans i Dalarna väljer nu att gå ett högskole- eller universitetsprogram. Det är den högsta andelen i hela högskolesverige.

Enligt en ny rapport från Universitetskanslerämbetet, UKÄ,  är motsvarande siffra för exempelvis Skåne enbart 25 procent. Förklaringen på den stora skillnaden handlar troligtvis på tillgång och närhet till högskola och universitet.

Inga alternativ

– Är man folkbokförd i ett län där det finns många lärosäten, exempelvis Skåne, är det möjligt att man väljer att läsa program på campus istället. I de nordligare länen kanske man bor så långt bort att det inte finns något annat alternativ än att läsa på distans, säger Sofia Berlin Kolm, utredare på UKÄ, till Nyhetsbyrån Siren.

Andel av registrerade studenter från Dalarna som läser på distans (%). Källa: Universitetskanslerämbetet

I Dalarna är det lärarprogrammet och sjuksköterskeprogrammet som har störst andel  distansstudenter. På de fristående kurserna är andelen studenter som läser på distans 35 procent.

Två typer

Enligt Sofia Berlin Kolm kan man se två typer av distansstudenter. Antingen vill man skaffa en examen, eller så läser man för nöjes skull.

– Det finns en sorts föreställning om att prestationsgraden, det vill säga hur många poäng studenterna tar av de som de är registrerade för, är låg på distansutbildningar. Det stämmer på fristående kurser, men däremot inte på program, säger hon.

Antalet registreringar på programkurser på distans har ökat med 88 procent de senaste tio åren, enligt rapporten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.