Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Få ett smakprov från museet – utställningsantikvarien och projektledaren visar hur utställningen med Ottilia Adelborg och Hilma af Klint växer fram.  Foto: Lotta Olin/SVT

Dalarnas museum har smygöppnat efter att lång stängning

Publicerad

Dalarnas museum har öppnat igen efter att, med undantag för förra sommaren, ha haft stängt sedan hösten 2019.  

– Vi var redo för att öppna i december, men var tvungna att fortsätta ha stängt på grund av pandemin, säger Christer Björklund, länsmuseichef. 

Dalarnas museums stängning hade från början ingenting med pandemin att göra, utan var planerad. Museet stängde för att hantera en stor flytt av sina kulturhistoriska samlingar. Under tiden som museet varit stängt har personalen ägnat sig åt att planera flytten, som nyligen påbörjats.  

– En sådan här flytt tar flera år, den har bara smugit igång än, säger länsmuseichefen Christer Björklund.  

Han berättar att en del foton och textil har flyttats och ligger nedpackade i de nya anpassade magasinen som slutbesiktades förra veckan. Den stora flytten kommer rulla igång efter semestrarna.

Bara bokade besök

Nu har museet alltså öppnat igen – enbart för bokade besök, och utan att man gjort något väsen av nyöppningen.  

De fasta utställningarna har inte förändrats men nu visas en ny utställning med fokus på Gustav Vasas äventyr i Dalarna: “Sanning, myt, legend – Gustav Vasas äventyr i Dalarna”. Byggandet av en ny tillfällig utställning med premiär 26 juni pågår förfullt.  

I videon får du ett smakprov på den tillfälliga utställningen “Att söka sin väg – Konstnärsvännerna Ottilia Adelborg och Hilma af Klint”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer