Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör vad länsmuseichefen Christer Björklund har att säga om det ekonmiska läget och hur det påverkar verksamheten. Foto: SVT

Dalarnas museum stämmer in i nödrop – ”Brist på pengar och personal”

Uppdaterad
Publicerad
Länsmuseernas samarbetsråd skickade idag ut vad de kallar för ett nödrop till staten och kulturdepartementet angående länsmuseernas ekonomiska situation och hur det påverkar verksamheten. På Dalarnas museum har man fått göra sig av med ett tiotal anställda.

– Personalkostnaderna är de absolut största utgifterna vi har så ska man skruva på ekonomin så måste man jobba där. Vi har valt att inte tillsätta tjänster när de blivit lediga och vi har också haft ett antal uppsägningar under de senaste tre åren, säger Christer Björkluind, museichef på Dalarnas museum.

Christer Björklund beskriver det som att det ständigt pågår ett ”allmänt gnetande” på kostnadssidan.

– Det är en utomordentligt svår balansgång. Vi kan inte skära ner på personalsidan i all oändlighet för då påverkar det vår utvecklingsmöjlighet.

I samband med att Dalarnas museum flyttar ur sina arkiv på Hälsingtorget och Magasingatan säljer man två 1700-talshus i centrala Falun. Pengarna som det inbringar är dock redan låsta i köpet av de nyrenoverade lokalerna vid Tallenområdet dit de arkiverade föremålen ska flyttas.

Hör vad Christer Björklund har att säga om det ekonmiska läget och hur det påverkar verksamheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer