Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Inget öppnande av Mora BB i nya förslaget. Hör politikernas kommentarer om framtiden för förlossningsvården Foto: Christine Olsson / TT / SVT

Handlingsplan ska förstärka förlossningsvården i norra Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

En förstärkning för att öka tryggheten för födande kvinnor och deras familjer i hela Dalarna presenterades idag av majoriteten i Region Dalarna. Syftet är att öka tryggheten för kvinnor och deras familjer både före, under och efter graviditenten.

Sedan Mora BB stängdes 2009 har förlossningsvården i den norra delen varit under ständig diskussion. Vid maktskiftet i regionen tillsatte majoriteten, Dalasamverkan, en utredning och under måndagen presenterades förslaget på hur förlossningsvården ska göras bättre i norra Dalarna. Det handlar bland annat om att förstärka specialistmödravården i Mora, satsningar på förlossningsrädda och fler patienthotellplatser i Falun och i Mora.

– Vi behöver en tryggare förlossningsvård i hela Sverige och nu gör vi vårt här i Dalarna, säger Birgitta Sacrédeus (KD), regionråd, som gick till val på att återöppna Mora BB. Men så blir det inte i det här läget.

Läs mer om förslagen i faktarutan nedan. Handlingsplanen antogs av Hälso- och skjukvårdsnämnden under tisdagen.

• Ett utökat antal platser på patienthotellet i Falun som möjliggör att födande kvinnor som har lång resväg eller känner otrygghet i att inte hinna fram i tid till förlossningen kan beredas plats på patienthotellet och en direkt närhet till förlossningsavdelningen.

• Patienthotellplatser skapas på Mora lasarett för att de som är boende i norra Dalarna ska ha möjlighet till en tryggare eftervård som är närmare övriga familjen. Eftervården är ett område som behöver förstärkas.

•  En särskild satsning görs på gravida med förlossningsrädsla genom bland annat ett projekt med barnmorskekontinuitet genom hela vårdkedjan, utveckling av stöd med digitala lösningar, och en förlängd eftervård.

• Specialistmödravården i Mora förstärks så att det blir möjligt att göra fler bedömningar med kort varsel, så att onödiga resor till Falun kan undvikas för de gravida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer