Ulf Berg (M) berättar ett exempel på vad som gjort att man misstänker brister i biljettkontrollen. Foto: SVT

Dalatrafik drar in ersättning till bussföretag efter bristande biljettkontroller

Uppdaterad
Publicerad

Från och med årsskiftet kommer Dalatrafik dra in ersättning för manuellt registrerade passagerare till de bussföretag som kör kollektivtrafik i länet. Orsaken är brister i biljettkontrollen enligt Region Dalarna.

– Vi har gjort observationer som gjort att vi undrar om den håller rätt kvalitet, säger kollektivtrafiknämndens ordförande Ulf Berg (M).

Bussföretagen Keolis och Sambus, som kör kollektivtrafiken i länet, har sedan i våras kört med stängda framdörrar för att minska risken att busschaufförer smittas av coronaviruset. Tanken var då att passagerare skulle registreras manuellt av busschaufförerna. Men Dalatrafik menar att det förekommit brister i biljettkontrollerna, och kommer från och med 1 januari att dra in ersättningen som betalas till bussbolagen per påstigen passagerare.

I ett dokument som gått ut till bussföretagen skriver Region Dalarna bland annat: ”Bakgrunden till regionens beslut är att inga åtgärder vidtagits av er för att säkerställa att avtalade villkor om kontroll och registrering av färdbevis uppfylls”

Detta ska ha enligt Region Dalarna bland annat ha resulterat i uteblivna biljettintäkter.

Enligt Ulf Berg (M) tappar Region Dalarna runt 60 miljoner i år i inkomstbortfall.

SVT Dalarna har sökt representanter för både Keolis och Sambus.

Keolis områdeschef Pär Karlsson skriver i ett mail att: ”Vi för ingen dialog i media som rör våra uppdragsgivare”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.