Resenärerna får hjälpa till att betala med höjda biljettpriser när kostnadsutveckling för kollektivtrafiken stiger.

Dalatrafik höjer sina biljettpriser

Publicerad

Att åka kollektivt i Dalarna, både med kort och med biljetter kommer bli dyrare i vår.

Från den första april så får den som vill resa med länstrafikbolaget Dalatrafik betala mer för sin åktur, eftersom priserna för både enkelbiljetter och periodkort höjs. Förvaltningschefen på Dalatrafik, Bengt Benjaminsson berättar varför priserna nu höjs.

– Det finns en kostnadsutveckling på de leverantörer vi har. Då finns det också behov av att koppla intäkterna från resenärerna till den prisutvecklingen, säger han.

Den första april blir det dyrare

Exempelvis har en enkelbiljett som köps ombord på bussen för någon mellan 20-25 år hittills kostat 26 kronor för resa inom en zon. Från den första april kommer det istället kosta 28 kronor.

Ett länsårskort för seniorer kommer öka i pris med 216 kronor, från 3600 kronor till 3816 kronor.

Ni vill öka resandet med kollektivtrafiken – hur bidrar den här prishöjningen till det? Blir inte effekten motsatt?

– Om vi inte höjer priserna så blir det hål i kassan och om det blir hål i kassan då blir det ett underskott som får det kompenseras med ett mindre trafikutbud istället.

Enligt Bengt Benjaminsson så betalas idag 25 procent av biljettintäkten för kollektivtrafiken i Dalarna av resenären och resten genom skattemedel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer