Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Vården måste prioriteras” – Tony Sjödin, chef för kollektivtrafikförvaltningen, berättar hur man förberett sig för munskyddskravet och vilka turer som bör undvikas. Foto: Lotta Olin/SVT

Trots rekommendationen i kollektivtrafiken: Dalatrafik kan inte erbjuda munskydd till resenärerna

Uppdaterad
Publicerad

Från och med torsdagen den 7 januari rekommenderas munskydd vid rusningstid i kollektivtrafiken. I Dalarna är det extra viktigt att skaffa ett eget, för Dalatrafik kommer inte att erbjuda sina resenärer munskydd.

– Tyvärr så kan vi inte göra det som det ser ut idag, säger Tony Sjödin, chef för kollektivtrafikförvaltningen i Region Dalarna.

Det här trots att Folkhälsomyndigheten rekommenderar kollektivtrafikföretagen att se till att det finns munskydd till de resenärer som inte kan ta med sig egna.  

Anledningen är enligt Sjödin att Region Dalarna, som är huvudman för både sjukvården och kollektivtrafiken i länet, inte har tillräckligt många munskydd.

– Hur det ser ut framåt vet vi inte. Det beslutet ligger hos politikerna, säger han.

Munskydd rekommenderas där plats inte kan bokas

Enligt de nya allmänna råden som börjar gälla i morgon ligger ansvaret i första hand på resenären själv.

Personer som reser med kollektivtrafik, där det inte går att hålla avstånd genom att boka plats, rekommenderas att bära munskydd under de tider på vardagar då många människor vanligtvis reser: klockan 7–9 samt 16–18 vardagar. 

Rådet riktar sig till personer födda 2004 och tidigare, det vill säga till personer från gymnasieåldern och äldre.

Storstäderna erbjuder skydd

I början av veckan höll branschorganisationen Svensk kollektivtrafik ett möte med sina medlemmar, och där framgick det enligt Sjödin att kollektivtrafiken i storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Skåne kommer att kunna erbjuda sina resenärer munskydd.

I klippet berättar chefen för kollektivtrafikförvaltningen hur de förberett sig för munskyddskravet och vilka turer som bör undvikas.

SVT rapporterade · Hur tänker du – reser du med buss och tåg just nu?

Sant eller falskt om munskydd i kollektivtrafiken! – kolla in klippet!

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT · Greta Hansson Vikström

Vi tackar för era svar som har kommit in den 23 februari och öppnar chatten igen framöver när vi har nya publiceringar om kollektivtrafiken. Ni kan även mejla dalarna@svt.se med tips och funderingar.

SVT · Alfred Jakobsson

Jag förkovrade mig senast i går i en artikel i Nature om olika coronaåtgärders effektivitet globalt. Just kollektivtrafiken är särpräglad.

Enligt smittspårningen i Sverige smittas de flesta på arbetsplatser och i hemmet. I kollektivtrafiken sker en möjlig underskattad smittspridning som inte syns i smittspårningen men den är sannolikt mindre än den som sker på arbetsplatser. Munskydd är ett redskap vars tekniska effektivitet inte är beroende av tiden på dygnet. Därför borde munskydd rekommenderas oavsett tid på dygnet på arbetsplatser och i kollektivtrafiken.

I affärer och köpcentra indikeras smittspridningen vara ännu mindre än i kollektivtrafiken, enligt samma artikel. Det visar sig genom att nedstängningar (eng. lockdowns) inte har remarkabel effekt eftersom folk fortfarande smittas på jobbet, i hemmet och i bussen till och från jobbet.

Ställt inför en tredje våg är det dags att visa på mer proaktivitet än tidigare. Coronakommissionen kritiserade som bekant Sverige för att vara långsamma med åtgärder, snarare reaktiva än proaktiva. Folkhälsomyndigheten bör uppmana arbetsgivare att ålägga medarbetarna att bära munskydd, för detta fordras inga lagändringar. Samtidigt bör munskydd rekommenderas dygnet runt i kollektivtrafiken. Avstånd, isolering och god handhygien bör fortsatt påpekas.

Övriga åtgärder som att stänga köpcentra och begränsa alkoholservering är mest periferi, som har inga eller låga påvisbara effekter på smittspridningen.

Jimmy

I Malmö struntar de i munskydd på bussarna. Räknade till en person med munskydd på 6 bussar i följd i rusningstrafik. Anarki.

Bussen

Om det nu är svårt att hantera munskydd och man får det på händerna när man pillar på dom osv, var tänker man att virusen hade tagit vägen utan munskydd..?
Har du virus i kroppen och andas ut det så det fastnar i munskyddet, är det bättre att de sprids i luften? Om du får andras virus utifrån på munskyddet, hade det varit bättre att dra in det i munnen/näsan? Virus på händerna är betydligt enklare att hantera med hjälp av handsprit..
Kan tycka att tvättbara munskydd i tyg borde vara OK om det blir ett problem med avfall, det funkar inte lika effektivt som engångsskydd för den som bär det men det skyddar andra lika bra, och det är ju ändå det som är huvudpoängen, att motverka asymptomatisk smitta. Är man sjuk ska man vara hemma, är man omedveten om sin smitta ska man hindras att sprida den. Känns inte som att alla förstår det riktigt. Rekommendationen är inte i första hand för din skull utan för att skydda andra runt omkring dig, därför faller argumentet att inte använda det för att man är beredd att "ta risken", det är inte din risk du tar utan alla andras runtomkring dig.
Blir du sjuk ikväll så smittar du hela dan idag, tänk på det... (så är det med de flesta virussjukdomar, det är inget konstigt..)

J

Angående påståendet att vi inte klarar av att använda mask på ett smittsäkert sätt.
Först och främst ska ingen människa med symptom gå ut över huvud taget. Således ska maskerna inte vara bacillkoncentrat i varje fall. Sedan tror jag, att en större del av svenska folket kan läsa sig till instruktionerna av användningen - det finns tom bildanvisningar. INGEN har nånsin påstått eller trott, att användandet av mask FÖRHINDRAR smittan - utan att HÅLLA NED smittonivån, Detta har tom varit FHM mantra sedan början av smittan. Om ALLA använder mask i en buss, då måste det rimligtvis finnas mindre virus i luften .
Även om några kladdar med masken, när de har stigit av.

Eva Winter.

Munskydd skyddar olika beroende på sort. Ett ppm-klassat munskydd skyddar både dig själv och andra förutsatt att det är ett utan ventil. Med ventil skyddar det bara bäraren. Ej ppm-klassade skydd skyddar andra än bäraren.

Oavsett så skyddar ALLA munskydd mer än inga munskydd.

Och ja, regeringen borde sluta vela och bara kräva munskydd på allmän plats. Punkt.
Fast man tycker att folk borde fatta det ändå. Men det blir rätt tydligt av nyhetsrubriker och kommentarsfält att folk inte fattar själva så...

Man kunde ju t.ex också tro att folk skulle kunna avstå att åka skidor ett år, när skidresor är en stor orsak till smittspridningen redan från början.

Själv kan jag inte ens vara i min trädgård för att folk stryker tätt inpå staketet, joggar och flåsar utan mask.

Maria

Nej. Senast jag åkte buss var när bilen var på service. Munskydd borde givetvis vara obligatoriskt överallt i kollektivtrafik, affärer och andra ställen där trängsel kan uppstå. För många som inte fattar allvaret - efter ett år!
Men alla har inte råd att köpa engångsmunskydd, det går åt många per person och arbets-/skoldag.

Edgar

Har varken bil eller körkort å får inte andvända mitt resekassa som man fyller på själv så jag måste gå flera km för att kunna handla å de suger för nån hjälp får jag dock inte

Larsson

Inte åkt buss eller tåg på 12 månader. Har ingen bil, hyr vid behov. Sambo jobbar i sjukvården, så att välja rätt är lätt!

Lena 69 år

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet