Tilltron till väntetiderna för vården i Dalarna är låg enligt Socialstyrelsen Foto: Arkiv

Dalfolket upplever sig få vänta längst på vård

Uppdaterad
Publicerad

Väntetiderna för vård i Dalarna ligger ungefär som riksgenomsnittet. Men invånarna i länet upplever att väntetiderna är sämst i landet.

Det är knappt 80 procent av patienterna som får vård inom ramarna för vårdgarantin. Det  är ungefär jämnt med riksgenomsnittet. Men frågar man invånarna i länet upplever de att väntetiderna är sämst i landet. Bara 43 procent upplever att väntetiderna till vårdcentralen är rimlig. Det enligt en rapport från Socialstyrelsen.

När SVT Nyheter Dalarna frågade folk på stan hur de upplever tillgången till vård i Dalarna, så var det dock mest positiva tongångar.

– Jag är nöjd hittills. Det är många som skriver insändare i tidningarna och beklagar sig, men jag har haft tur, säger Sixten Sjöblom som SVT träffade i centrala Falun.

Den nationella vårdgarantin

Enligt den nationella vårdgarantin från 2005 gäller följande för den enskilde:

• 0 dagar – kontakt med primärvården. Alla som söker hjälp för ett hälsoproblem ska samma dag få kontakt med primärvården.

• 7 dagar – läkarbesök inom primärvården. Alla patienter ska efter bedömning få tid till en läkare inom 7 dagar.

• 90 dagar – läkarbesök inom den specialiserade vården. Alla patienter ska få ett förstabesök i den specialiserade vården inom 90 dagar, och det gäller både med och utan remiss.

• 90 dagar – planerad vård. Alla patienter ska efter beslut få en operation eller åtgärd inom den specialiserade vården inom 90 dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.