”Dåligt för patienten och dåligt för sjukvården”

Uppdaterad
Publicerad

Trots att situationen förbättrats används fortfarande många stafettläkare i vården enligt chefläkare Roger Larsson. Han erkänner att systemet har stora brister.

För två år sedan saknades runt 90 distriktsläkare i länet. Även om läget ser bättre ut i dag saknas fortfarande 70 läkare.

– Det är bekymmersamt både för distriktsläkarna som faktiskt finns i tjänst och verksamhetscheferna när det finns vakanser på ett ställe, man gör så gott man kan för att bidra till kontinuiteten, säger Roger Larsson chefläkare på landstinget Dalarna.

Vikariat på 1-3 veckor

Han säger att det fortfarande tas in många stafettläkare och att många kommer på korta vikariat på 1-3 veckor. Det kan leda till att en läkare undersöker och beställer provtagning och att en annan sedan ska sätta sig in i fallet.

– Det blir dåligt för patienten och dåligt för sjukvården, det är risk att man dubbelarbetar, det tar tid att sätta sig in i en journal, säger Roger Larsson. 

Varför har vi hamnat i det här läget med stafettläkare?

– I Sverige har det länge utbildats för få distriktsläkare, säger Roger Larsson.

Varför sänker man inte nivån så att fler kan komma in?

– Det har vi gjort under flera år, säger Roger Larsson.

– Sen vet jag att lärosäten inte kan ta in hur många som helst på grund av utbildningskvaliteten.

Outnyttjade resurser

En resurs som han inte tror utnyttjas särskilt mycket är den personliga vårdkontakt man har rätt till.

– Det innebär att man ska ha en väg in till vården. Många har flera sjukdomar och att veta var man ska vända sig vid olika symptom är inte så enkelt, tanken är att man ska ha ett nummer och ett namn på en person, säger Roger Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.