Dalregementesgruppens chef Ulf Titz: ”Vi är såklart stolta och glada”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige behöver fyra nya regementen och Falun kan få ett av dem. Det framgår av den slutrapport om det framtida försvaret som försvarsberedningen idag lämnade över till försvarsminister Peter Hultqvist (S). 

De övriga städerna i rapporten är Härnösand, Sollefteå och Östersund.

Förslaget skulle innebära att de 3 000 värnpliktiga som i dag utbildas varje år ökas till 8 000. Därför behövs också fyra nya regementen. Två av dem ska vara arméförband och där är Falun en av fyra aspiranter för att på nytt bli regementsstad.

-Vi är såklart stolta och glada att vi finns med i de alternativen som presenteras, säger Ulf Titz chef vid Dalregementesgruppen i Falun.

Personal skulle behöva anställas

– Idag kan Falun utbilda maximalt 48 värnpliktiga åt gången, skulle vi få ett regemente behöver både en utbyggnad göras och personal anställas, säger han.

Det gamla Dalregemnetsområdet är inte aktuellt. Den ny platsen skulle kunna bli Högbo, där det finns både lokaler och mark i närheten av övningsområden.

I juni 2020 avgörs vilka som får nytt regemente.

Starta klippet ovan och hör Ulf Titz om vad ett nytt regemente i Falun skulle innebära.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer