Hör Nodavas driftchef Erik Casselbrant berätta om vad som ligger bakom problemen i Klitten och varför man måste koka vattnet. Foto: Alfred Jakobsson/SVT

Därför fungerar inte vattenreningen i Klitten

Uppdaterad
Publicerad

För andra året i rad har byn Klitten i Älvdalen drabbats av otjänligt vatten i vattenverket. Sedan oktober 2018 har det kommunala vattenbolaget Nodava utfärdat en rekommendation om att koka vattnet – och ännu är bakterierna i vattnet en gåta.

Det är inte första gången som byborna i Klitten drabbas av vattenproblemen, i fjol hände nämligen samma sak.

– Vi har byggt om en del i verket sedan dess, men nu har vi problem igen, säger Erik Casselbrant, driftchef på Nodava.

Åtgärder har vidtagits

Allra helst önskar sig Casselbrant en ny vattenkälla i området och Nodava håller på att kartera omgivningen och förbereda provborrningar. Men tills det blir klart försöker de förbättra reningen i vattenverket.

– Vi har satt in mer UV-ljus och klorerat en del, men vi kommer inte riktigt till rätta med det. Vi håller på med en långsiktig lösning, men just nu är det den kortsiktiga lösningen som vi försöker fixa, säger han.

”Vet fortfarande inte varför”

Erik Casselbrant förklarar att man normalt sett har barriärer i ett vattenverk med syfte att stoppa eller döda bakerierna. I det här fallet finns bara en enda barriär och det är UV-ljus.

– UV-ljus ska normalt sett döda bakterierna, men i det här fallet så gör det inte det. Varför – det är vi inte riktigt på det klara med, säger han och fortsätter:

– Vi har satt in en extra UV-ljuslampa, men som det är nu så har det fungerat ibland och ibland inte. Vi vet fortfarande inte varför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.