Övervakningskamerorna vara eller icke-vara på bussarna i Dalarna är fortfarande en fråga som stöts och blöts. Foto: SVT

Datainspektionen överklagar än en gång beslut om busskameror

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan avslogs datainspektionens överklagan av beslutet att dalatrafik ska få ha kameror i bussarna. Nu har Datainspektionen överklagat domen.

– Jag hade hoppats på en god jul men nu börjar det gå för långt, säger Dalatrafiks vd Bengt Benjaminsson.

Dalatrafik har länge kämpat för att få ha övervakningskameror i bussarna. Ärendet har behandlats i över två år.

Dalatrafik fick tidigare ja till att ha busskameror men beslutet överklagades av Datainspektionen. Förvaltningsrätten avslog förra veckan datainspektionens överklagan och nu överklagas alltså detta till Kammarrätten.

”Långdragen historia”

En liknande överklagan gjordes i september i år, men då avslog Kammarrätten Datainspektionens överklagan och Datainspektionen tog därför upp ärendet på nytt.

– Det är en långdragen historia, sa Dalatrafiks vd Bengt Benjaminsson i september.

Inte tagit upp frågan om ljudupptagning

Datainspektionen menar nu att Förvaltningsrätten har tagit ett felaktigt beslut. De är bland annat kritiska till att Förvaltningsrätten enligt dem inte tagit upp frågan om ljudavlyssning:

”Förvaltningsrätten har i den nu överklagade domen bedömt att frågan om ljudavlyssning och ljudupptagning redan är prövad. Datainspektionen anser tvärtom att det att det står klart att frågan om ljudavlyssning inte är utredd”, skriver Datainspektionen i sin överklagan till Kammarrätten.

LÄS MER: Ett steg närmare kameror på bussarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.