Foto: Niko Ago

De lyfter fram skogsfinnarnas livsstil och traditioner

Uppdaterad
Publicerad

I samband med Säfsenveckan i Fredriksberg, som i år också firar 30-årsjubileum, arrangerades Skifsendagen –en folkfest för att bevara skogsfinnarnas tradition och deras livsstil.

Säfsbyn i Fredriksberg, är en av de första finnbosättningarna grundad av invandrande, svedjebrukande skogsfinnar i början av 1600-talet.

Den ideella föreningen Skifsens Vänner startade 2005 och har sedan dess arbetat med att bygga upp en finngård på platsen, vid sjön Skifsens östra strand.

Här, för cirka 400 år sedan, kom de första bosättarna skogsfinnar, från det som idag är östra Finland. I Skifsen valde de den så typiska ”maanen” eller åsen att slå sig ner. Det har funnits fast boende på platsen fram till 1940-talet, då byggnaden revs. 

Viktigt att bevara historien

Hans Horm är föreningen Skifsens Vänners representant.

– Första finnen, släkten Turpoinen, kom på 1600-talet just till den här platsen. Så, det är en kulturhistoria som vi bygger upp och bevarar här. Vi bor ju till och med idag i den här finnmarken, så att det är jätteviktigt. Vi känner hur de kom hit, hur de kändes och hur de har jobbat.

– För oss är det jätteviktigt att kunna visa att hur de hade det, säger Hans Horm.

LÄS MER: Här sitter de i röken i Skifsen

Seppo Timonen gör bastukvastar, eller en saunavihta som det heter på finska. En tradition och ett måste i det finska bastubadet sedan Seppo var barn.

– Den här är en ytterst nödvändig del i det finska bastubadet. Det har jag lärt mig från mina föräldrar i Finland. Vi har badat bastu sedan vi var mycket, mycket små barn. Den gör man alltid. Bastu är kanske det viktigaste för de äldre finnarna, säger han.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.