Dalarna mot Rasism. Foto: SVT

De får inte demonstrera på Stora Torget i Falun

Uppdaterad
Publicerad

Förvaltningsrätten går på polisens linje och beslutar att organisationen Dalarna mot Rasism inte får vara på Stora torget i Falun under första maj.

När demonstrationstillstånden blev klara, så stod det klart att Socialdemiokraterna, SSU, Vänsterpartiet, Miljöpartiet samt Dalarna mot rasism och även nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen kommer att finns Falun på första maj.

Överklagade – men får nej

Men därefter har debatten om tillstånden varit igång – organisationen Dalarna mot Rasism, DMR, vill helst stå på Stora Torget tillsammans Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Men i deras tillstånd står det att de enbart får vara vara på den Gamla posten-parkeringen i Falun – alltså ett område strax bortanför Stora Torget och på sidan av där de andra demonstrerar.

Dalarna – 1 maj i Falun

LÄS MER: Prislappen för polisen på demonstrationen – en miljon kronor

Därför valde DMR att överklaga polisens beslut, men som de alltså nu får avslag på.

Till Dalarnas tidningar säger förvaltningsrätten att det ska ha att göra med att ”de andra besluten inte överklagats”.

Säkerhetsskäl bakom skilda platser

Från klockan 14 på första maj har nazistiska Nordiska motståndsrörelsen tillstånd att gå från Regementet till Stora Torget. Det är av säkerhetsskäl som polisen inte vill ha de båda organisationerna på samma ställe.

SE MER: Kommunfullmäktige säger ifrån – ”Nazism är inte välkommet”

Dalarna mot Rasism. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – 1 maj i Falun

Mer i ämnet