De siktar på pallen i Sulkava-rodden – världens största tävling för kyrkbåtar

Uppdaterad
Publicerad

Ett lag med 16 tjejer tränar kyrkbåtsrodd utanför Falun för att nå pallen i världens största tävling för kyrkbåtar i Finland. Nu är det en månad tills startskottet går.

Sommaren 2018 åkte Sussie Zetterström Janers till Finland för att tävla i Sulkava-rodden. Det är världens största tävling för kyrkbåtar som lockar tusentals personer att ro omkring sex mil runt ön Partalansaari i sydöstra Finland. Då gick det mixade lag som Sussie var med i över mållinjen på sex timmar och 26 minuter. Efter det bestämde hon sig för att åka tillbaka i år igen, med ett lag med bara tjejer och med chansen att nå toppen.

– I bilen på vägen hem startade jag ett evenemang på Facebook och bjöd in folk jag kände, sedan fortsatte de att bjuda in sina vänner. Till slut fick vi ihop 23 tjejer som nu blivit till de 16 som är kvar, berättar Sussie Zetterström Janers.

En månad till tävling

Och nu är det bara en månad kvar tills tjejerna ska tävla i Finland den 11 juli. Laget består av 16 kvinnor i åldrarna 22-56 år från hela Dalarna och de tränar i Svärdsjö utanför Falun två gånger i veckan nu inför tävlingen och mellan rodd-träningarna tränar tjejerna också individuellt på sina hemorter.

Reser åtta timmar för träning

En av tjejerna bor numera i Finspång i Östergötland. Hon åker fyra timmar enkel resa till Svärdsjö för att träna och sedan tillbaka igen.

Se videon om satsningen mot Finland och tjusningen med kyrkbåtsrodd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer