Här lever elva personer i en tvårummare

Publicerad

Familjen Tahliil bor på Tjärna Ängar i Borlänge. På två rum och kök samsas familjen på elva personer om utrymmet.

Familjen Tahliil lever i ett typiskt flerfamiljshus. De återförenades 2013, då deras mamma kom till Sverige efter att ha levt fem år i ett flyktingläger i Kenya.

– Den dag jag träffade mamma på Arlanda var den bästa dagen i mitt liv, förklarar dottern Sadio, 11 år.

”Vi äter fyra åt gången”

Familjen placerades i Borlänge, och här lever i dag familjen på elva personer i en lägenhet på två rum och kök. Mamma, pappa och nio barn.

– Vi äter fyra åt gången och får vänta länge på vår tur till toaletten när vi vaknar. Det är svårt att leva så här trångt, berättar Abdulkadir som är 18 år gammal.

Familjen berättar att de hade ett större hus i Somalia. Men trots trångboddheten finns här liv och glädje i hemmet. Barnen ler och leker med varandra.

– Det finns inget som inte fungerar. Det är bara lägenheten som inte är anpassad för oss, annars har vi kul här, säger Abdulkadir.

Jobbar på förändring

Och det är inte bara familjen Tahliil som bor trångt på Tjärna Ängar. Alla jag möter säger att det är vanligt. Att det finns ännu större familjer som bor på mindre ytor och trångboddhet är vanligt här i området.

Tunabyggens vd, Jörgen Olsson, säger att man i dag jobbar hårt med förändring, och säger att det kommer att leda till en positiv utveckling.

– När jag ser barn som växer upp i trångbodda förhållanden och ser att de barnen inte får samma förutsättningar som andra, så ökar det min motivation att fortsätta våra åtgärder här på Tjärna Ängar.

– Vi har ett ansvar som seriös fastighetsägare och vi har bestämt oss för en positiv förändring. Vi renoverar och vi satsar på studentbostäder. Den resan tänker vi fortsätta och det kommer att leda till en positiv förändring.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tjärna Ängar inifrån

Mer i ämnet