”De som är ensamma och bor i lägenhet har det värst” – Gunilla Barkar är en av 14 pensionärer som ställer upp för isolerade och pratsjuka äldre. Foto: Bodil Ljungberg, SVT

”Vi pratar politik, resor och testamenten” – Pensionärer startade pratgrupp för isolerade äldre

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin sätter många äldre på prov. Därför startade SPF Seniorerna i Falun en så kallad pratgrupp. Sju dagar i veckan kan man nu få ringa för att prata av sig lite när isoleringen känns för tung.

– En del är inne på sin sjätte vecka i isolering och har gått varvet runt många gånger när det gäller anhöriga och bekanta man kan ringa, förklarar Gunilla Barkar från Boda i Svärdsjö,  varför man nu öppnat en telefonlinje för pratsjuka äldre.

Ofrivilligt ensamma

I Falun finns Sveriges största SPF avdelning, med 2500 medlemmar. Under vintern har några av dem gått en studiecirkel kallad ”Aldrig ensam” där de förberedde sig för att hälsa på hos ofrivilligt ensamma inom hemtjänst och på äldreboenden. Men de hann aldrig ut, coronapandemin kom emellan. Efter ett tag bestämde man sig för att använda kunskaperna i en så kallad pratgrupp på telefon istället, dit man kan ringa och prata av sig en stund om  vad som helst.

Coronaviruset i Dalarna

Efter några veckors test där man bemannade telefonerna på förmiddagen är man nu igång på riktigt och har öppna linjer mellan 12 och 18 alla veckans dagar.

-  Det visade sig att folk sysselsätter sig med städning och annat på förmiddagarna, det är på eftermiddagarna och kvällarna som man börjar känna sig ensam, förklarar Gunilla Barkar.

I klippet berättar hon att Amerikansk politik och resor är ett vanligt samtalsämne, men också att tankar om  vad som händer om man dör dyker upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet