De tvingas flytta när asylboendet stängs

Uppdaterad
Publicerad

Familjen Azizi är en av de familjer som tvingas flytta när asylboenden läggs ner.

Drygt 1000 asylsökande i Dalarna kommer tvingas flytta från sina nuvarande boenden när majoriteten av länets asylboenden stängs under våren. Idag finns 20 asylboenden i Dalarna och inom kort stängs 15 av dem. Bland annat i Rämshyttan, Fredriksberg, Garpenberg och Vansbro.

Vart de som nu bor på boendena ska flytta får de veta senast en vecka innan det är dags.

”Vi är ledsna”

Familjen Azizi i Borlänge är en av alla familjer som nu fått veta att de ska flytta inom kort. Men de vet varken vart eller när de ska flytta. 

– Det känns inte bra, vi är ledsna. Vi har bott länge här i Borlänge och vi har redan flera kompisar. Vi vill inte flytta. Men det är inte vi som bestämmer, vi vet bara att det här asylboendet ska stängas, säger pappan i familjen, Nader Azizi.

Vad säger barnen då? 

– De är också ledsna. De vill bo kvar i Borlänge. De går i skolan, min lilla dotter går på dagis och de trivs jättebra här. Mina barn vill inte lämna sina kompisar, fortsätter Nader.

Se hela inslaget och hör familjen berätta mer om varför de inte vill lämna Borlänge. Texten fortsätter under klippet.

Äldsta sonen har uppehållstillstånd

Familjens Azizi äldsta son, Mahdi, har fått permanent uppehållstillstånd i Sverige och familjen bär på en osannolik och unik historia. SVT Nyheter har tidigare berättat om hur familjen återförenades av en slump på Romme travbanna i somras efter ett år ifrån varandra. Mahdi försvann under deras flykt från Turkiet till Sverige. Nu går Mahdi i årskurs åtta på Gylleskolan och han älskar ishockey. 

– Jag vill bli hockeyspelare. Jag har bara tränat i 2-3 månader, men jag älskar ishockey och vill gärna fortsätta med det, säger han.

”Jag önskar att de får uppehållstillstånd”

Hur känns det efter att familjen kommer att flytta från Borlänge? 

– Det känns jätte tråkigt. Vi vet inte vart vi ska bo. Själv har jag hittat nya kompisar här i Borlänge så om vi måste flytta måste jag börja på en ny skola och börja från början. Vi hoppas att vi ska stanna kvar i Borlänge. Jag önskar att min familj får uppehållstillstånd och kan få stanna kvar i Sverige. Det är den bästa som kan hända för mig, fortsätter Mahdi

Övriga medlemmar i familjen Azizi, har fått avslag på sina ansökningar om uppehållstillstånd och har överklagat beslutet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dalarna - Flyktingar i Dalarna

Mer i ämnet