Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Starta klippet för att få tips på vad män som vill förändra sitt sätt att samtala på kan tänka på. Foto: Elin Janeröd, Lotta Olin/SVT

De engagerar män mot mäns våld mot kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

MÄN är en feministisk organisation som har skapat projektet #eftermetoo. Syftet är att engagera och uppmärksamma män på mäns våld mot kvinnor. Under måndagskvällen bjöd de in till samtal i Falun med temat ”Brinn för Josefine”.

Under måndagskvällens möte på Gamla Elverket i Falun fick män från olika bakgrunder och i olika åldrar chansen att samtala med varandra – om sådant de kanske aldrig tidigare pratat om.

– För egen del har det varit att man inte pratar om känslor, man ska var lite hård jämt. Men det finns en stor vinst i att vara mjuk ibland. Att komma på ett organiserat möte gör att man kan få börja lära sig det, på ett tryggt och säkert sätt, säger Mathias Edbäck Leo, som arbetar ideellt för organisationen MÄN i Falun.

”Vaknade upp efter #metoo”

Genom Sverigeturnén och samtalsrörelsen #eftermetoo träffar de män som har olika berättelser att förmedla eller känslor som behöver komma upp till ytan. Valet av titeln på projektet, #eftermetoo, kommer från att det finns ett före #metoo, och ett efter.

– Jag vakande upp när #metoo-vågen kom. Det vart väldigt tydligt just då, säger Mathias Edbäck Leo.

Målet – fler män engagerade

Temat under kvällens föreläsning är ”Brinn för Josefine” – en reaktion som kom efter en dokumentär som nyligen visades på SVT om den nu avlidne skådespelaren och artisten Josefine Nilsson som levde ihop med en pojkvän som misshandlade henne.

– Vi är i en situation nu där det kan hända även sådana som Josefine Nilsson. Det är en tydlig måttstock på att ingen kommer undan, säger Mathias Edbäck Leo.

Målet med kvällens samtal är att få fler män engagerade.

– Det måste hända någonting. Därför känner jag att vi måste få fler som driver det, så att vi kan få en kraftigare rörelse.

Starta klippet för att få tips på vad män som vill förändra sitt sätt att samtala på kan tänka på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer