Här är den nya jättebocken – se när den lyfts på plats vid Falu gruva

Uppdaterad
Publicerad

Det har nu gått över ett och ett halvt år sedan den stora bocken vid södra infarten till Falun brann ner. Under torsdagen sattes den nya Kåre-bocken i cortenstål upp vid Falu gruva – ett arbete som pågått sedan i mars.

– Det känns helt fantastiskt att den nya bocken äntligen är på plats. Vi har varit nio stycken i teamet som har gjort olika delar så att alla har fått möjligheten att vara med, säger Leif Nilsén.

Sju meter hög

Den nya bocken är sju meter hög och tio meter lång.

– Vi har fått transportera delar av den i omgångar eftersom den är så stor. Överlag så har det gått bra att transportera, svetsa ihop och nu resa den på plats, berättar Leif Nilsén.

”Hoppas den ska få stå kvar”

Nu hoppas man att den nya bocken ska få vara ifred.

– Förra året så brann den gamla träbocken som varit en symbol för världsarvet Falu Gruva ner och vi hoppas nu att den nya bocken får stå kvar utan någon skadegörelse, säger Anna Björkman, verksamhetschef för Falu gruva.

Den nya bocken avtäcks på söndag 13 december, på dagen 20 år sedan Falun utnämndes till världsarv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.