Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet och hör Stefan Larsson berätta om vilka konsekvenser utsläppet av regnbågslaxarna kan få. Foto: Arkivbild: SVT/ Torbjörn Påhlman

Stort utsläpp av sjuka laxar befaras i Siljan – riskerar att smitta vild fisk

Uppdaterad
Publicerad

De senaste månaderna har Länsstyrelsen fått rapporter från fiskare och fiskevårdsområden om cirka ett tusen regnbågslaxar som fångats i Siljan. Den enda fiskodlingen i närheten har fått sjukdom konstaterad bland fiskarna och nu befarar man att vild fisk kan smittas.

Den enda fiskodlingen i sjön är den i Björka i närheten av Sollerön där man i somras konstaterades en njursjukdom bland fisken. Fiskevårdsområden och länsstyrelsen befarar nu att den naturligt förekommande fisken smittas av sjuka regnbågslaxar.

Ordföranden vid Dalälvens fiskevårdsområde, Stefan Larsson, är orolig för smittspridning som i värsta fall kan slå hårt mot den utrotningshotade Siljansöringen.

– All vild fisk kan smittas av den här sjukdomen, säger Stefan Larsson.

”Finns risk att Siljansöringen försvinner” – se klippet där Stefan Larsson berättar om befarat scenario.

SVT har förgäves sökt fiskodlingsföretaget för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.