Från höger till vänster: Hassan Farah, Omar Omar, Mahmud Abdi, Abdullahi Osman. Foto: Sayna Mostofizadeh/SVT

Somaliska bandylagets TV-serie drar igång lagom till VM

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som laget åker på sitt tredje VM kommer en ny TV-serie om dem att sändas.

För spelarna ligger fokus på att ta poäng i årets VM.  

Första gången de stod på is här i Borlänges ishall var drömmen att överhuvudtaget kunna delta i bandy-VM. Nu, fyra år senare, är de på väg mot sitt tredje världsmästerskap. Och det är mycket som har förändrats berättar 19-årige Hassan Farah som är lagkapten för Somalia bandy.

– Vi har spelar många fler träningsmatcher än tidigare år och är bättre spelare. Nästan alla som var med i från början spelar fortfarande och vi har fått några nya spelare. Nu vill alla i laget bara att tiden ska gå snabbare så att det blir dags för VM, säger Hassan Farah.

”En förlängning av filmen”

Samtidigt som bandy-VM 2016 startar i Ryssland i februari kommer TV-serien Trevligt folk deluxe om Somalia bandy med de välkända programledarna Filip och Fredrik gå på Kanal 5. TV-serien är enligt Anders Helgeson, som regisserat tillsammans med Karin af Klintberg, som en förlängning av filmen.

– Vi hade så mycket material som var sevärt men som inte fick plats i filmen och tanken var redan från början att Trevligt folk skulle bli både film och TV-serie, säger Anders Helgeson.     

Grundaren Patrik Andersson på sjukhus

Men hur känns det att serien drar igång nu när initiativtagaren till Somalia bandy, Patrik Andersson, vårdas på sjukhus efter en trafikolycka?

– Det är jättemycket känslor på en och samma gång såklart. Framförallt så tänker man på honom och hans familj. Vi känner oss trygga på så sätt att han hade sett serien innan varenda avsnitt och han är extremt förtjust i den. Jag är helt säker på att om han hade kunnat prata med oss nu så skulle han vilja att den här serien skulle sändas, säger Fredrik Wikingsson .

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer