”Det är inte motorkulturen det är fel på, det är ljudet” – Kommunpolisen om vilka som stör och vad som måste bort. Foto: Bodil LJungberg, SVT

”Det är inte A-traktorerna som är problemet” – polisen om de som stör med hög musik

Uppdaterad
Publicerad

Lagstiftningen har inte hängt med i utvecklingen där fenomenet att spela högljudd musik om nätterna eskalerat. Nu hoppas bland annat polisen på en ny lagstiftning som gör det möjligt att bötfälla direkt.

– Vi har en lagstiftning som inte är så modern, säger kommunpolisen i Rättvik, Anders Modén och berättar att han och hans kollegor inte har så många medel att direkt sätta stopp för störande volym.

Det finns en lång rad saker en polis kan bötfälla på plats. Till exempel att det sitter för många i bilen eller att de har solfilm på rutorna.

– Men vi kan inte ge böter för att de spelar hög musik, det måste gå utredningsvägen via att skriva polisanmälan och därefter kan det ta flera veckor eller månader att utreda och de resurserna har vi inte, säger Anders Modén.

Han är en av dem som har uppmärksammat inrikesminister Mikael Damberg på problemet, och upplever att man har fått gehör.

– Nu hoppas vi att lagstiftarna gör något åt saken.

Medierna utmålar ofta A-traktorerna som problemet – det håller inte Anders Modén med om. I klippet ovan berättar han mer om vilka det är som stör och förstör med hög musik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.