Bybor hoppas på nya resvanor: ”Det är väldigt spännande”

Uppdaterad
Publicerad

Skattungbyn i norra Dalarna ligger vackert beläget omgiven av skog – men den som vill ta sig till och från byn är i stor utsträckning beroende av egen bil – något som ett nytt reseprojekt ska ändra på med hjälp av en app.

– Vi som lever i en liten ort i det glesa Sverige är tvungna att lita på privatbilism vilket kostar mycket pengar. Alla har inte körkort och råd med bil, säger Kåre Olsson i Skattungbyns byutvecklingsförening.

Ny app

Nyligen lanserades en app som ska få fler i Skattungbyn att åka kollektivt – en del i ett större projekt som ska öka det kollektiva resandet i glesbygd runt om i landet.  

Med hjälp av appen ska den som vill åka en sträcka få kontakt med bilister som har lediga platser. Förutom privatbilismen är tjänsten ihopkopplad med kollektivtrafikföretaget Dalatrafik som kan lägga in lediga platser i till exempel sjuktransporter som åker till eller från byn.

Tror det ska betyda mycket

Kåre Olsson är glad att det här blir av och tror att det kommer betyda mycket för byns invånare.

– Det är helt enkelt ett sätt att skapa kontakt mellan de som behöver åka och de som ska åka, säger Kåre Olsson.

Och han tror inte att det är någon risk att man med det här upplägget går över gränsen för vad som kan uppfattas som taxiverksamhet och som därmed faller under taxilagen.

– Nej, det är det inte. Det bygger på att det är grupper som har förtroende för varandra och samverkar. Grupperna betraktas som slutna men alla är egentligen välkomna och man behöver inte nödvändigvis bo i Skattungbyn heller, säger Kåre Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.