Det här är gryningspyromanen

Publicerad

* Har kallats Sveriges värsta mordbrännare, har härjat i över 20 år, misstänks för över 200 bränder främst i Skåne, men har genom åren oftast gäckat polisen och därmed blivit dömd för ytterst få av dem.

* Hans brottsliga bana började redan i tonåren.

* Kom från mycket trassliga familjeförhållanden.

* Vid 37 års ålder hade mannen suttit inne 12 gånger och gjort sig känd som ”telesabotören” efter att ha bränt ner ett antal telestationer.

* Kallas numera gryningspyromanen för att han ofta sett till att bränderna skulle börja just då.

* På många ställen där mannen härjat har man hittat ett brinnande ljus istoppat i en toalettrulle, en fördröjningsmetod som kan få en brand att utbryta först i gryningen om man tänt på sent på kvällen.

* Har med den metoden sett till att försöka skaffa sig ett ”alibi” genom att tex vara på ett café i någon helt annan stad vid det ögonblick som det börjar brinna.

* Har ägnat sig åt bränder sedan år 2000, då inrättade han en tioårsplan med bränder för att ta hämnd på samhället som han menar bär skulden för hans trassliga liv.

* En bit in på tioårsplanen började han inrikta sig på att bränna kulturbyggnader som aldrig kan byggas upp igen

tex bränns Nils Holgersson-gården i Skåne ner till grunden 2004, Emils snickarbod 2005 i Småland.

* 2005 greps mannen i Dalarna och dömdes till tre års fängelse för försök till mordbrand i två fabrikslokaler. Han misstänktes också för att i samband med fabriksbränderna även ha försökt elda upp Zorns gammelgård i Mora vilket dock misslyckades.

* Misstänks även ha bränt ner en K-märkt väderkvarn i Skåne till grunden och även ha försökt att tända på en kyrka i Skåne, ett försök som dock misslyckades.

* Efter att ha blivit fri från straffet i Dalarna började han inrikta sig på att bränna bostadshus där det finns människor.

* Det senaste straffet blev åtta års fängelse för en grov mordbrand i ett hyreshus i Ystad. Ingen människa kom dock till skada.

* Släpptes senast ur fängelset i april 2016. Sedan dess han han varit bosatt i Västmanland.

Källa: Veckans Brott, Svt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer