Så kan ABB:s stororder försörja en miljon hushåll med el

Uppdaterad
Publicerad

ABB Power Grids tar hem stororder för överföring av vindkraft. Såhär går det till.

ABB:s verksamhet Power Grids har tilldelats en tresiffrig miljonorder i euro för att hjälpa till att bygga det högspända likströmsöverföringssystemet, som även kallas HVDC, för ett havsbaserat vindkraftverk.

Transporterar ström från vindkraft till havs

ABB:s HVDC-lösning används för att på ett effektivt sätt transportera den ström som genereras av de havsbaserade vindkraftparkerna genom att konvertera från växelström till likström med omriktaren på plattformen i Nordsjön samt en landbaserad omriktare i Emden i Niedersachsen i Tyskland.

ABB Power Grids

Detta gör det möjligt att överföra strömmen genom en 13 mil lång likströmskabel med mycket små förluster till fastlandet.

Ska försörja en miljon hushåll med el

Via HVDC transporterar man strömmen, utan koldioxidutsläpp, så det ska kunna räcka till att försörja cirka en miljon hushåll med el från tre vindkraftparker cirka tio mil utanför Tysklands kust.

Så går det till – se klippet ovan!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ABB Power Grids

Mer i ämnet