”Det var inte enkelt”

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare toppnamnet inom Socialdemokraterna Susanne Norberg petades ner av Jonas Lennerthson när partiets lista till kommunvalet fastställdes på måndagskvällen. Nu kommenterar valberedningens ordförande beslutet.

– Det var inte enkelt, man måste väga in mängder av saker, vilka fördelar respektive kandidater har och så vidare, säger valberedningens ordförande Karl-Erik Pettersson.

Nytt toppnamn

Jonas Lennerthson valdes som nytt toppnamn framför Susanne Norberg, som förekommit mycket i media i samband med granskningen som bland annat SVT gjort av Falu kommun under vintern. Det ska dock inte ha något att göra med att hon nu petas, menar Karl-Erik Pettersson.

– Nej, sådana saker lägger vi åt sidan, det är inget som får skymma sikten vid sådana här beslut, det överlåter vi åt revisorerna att titta på, säger Karl-Erik Pettersson.

”Varit med i politiken länge”

Varför just Jonas Lennerthson nu väljs som toppnamn kommenterar Pettersson såhär:

– Jonas har varit med i politiken länge, han började tidigt i SSU och har varit med på många olika nivåer. Han har funnits på förtroendeposter sedan 2006, säger Pettersson, och utvecklar:

– Det är svårt att redogöra för vad som fällde utslaget, vi har tagit fram den kandidat som vi tror bäst kan driva socialdemokratisk politik, säger Karl-Erik Pettersson.

Wide vill inte bli kommunalråd

Till en början fanns det tre kandidater som aspirerade på kommunalrådsposterna, förklarar Karl-Erik Pettersson. Men nuvarande kommunalrådet Jessica Wide som ersatte Johnny Gahnshag i november kommer inte att stå till förfogande.

– Hon kommer inte att ställa upp på grund av privata skäl, säger Karl-Erik Pettersson.

Wide kommer dock stå kvar på fullmäktigelistan.

De övriga två namnen som aspirerar på kommunalrådsposterna är alltså Jonas Lennerthson och Susanne Norberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.