Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Carl-Oskar Bohlin (M) och Maria Strömkvist (S) om vad de vill göra för att få bort återfallsförbrytare från våra vägar.

Det vill politikerna göra för att få bort återfallsförbrytarna från vägarna

Publicerad

Politiker på dalabänken i riksdagen reagerar nu på att den 49-årige Orsamannen som körde ihjäl en 14-årig flicka i slutet av förra året inte kunnat stoppas av samhället, trots att han har en historik som är kantad av trafikbrott sedan minst 20 år tillbaka.

Det är rattfylleri, olovlig körning alltså inget giltigt körkort, och körning med bilar som är avställda och obesiktade som det handlar om i fallet med den 49-årige man som körde ihjäl flickan i Orsa. Vi har träffat Carl-Oskar Bohlin (M) och Maria Strömkvist (S) som sitter på dalabänken i riksdagen för att prata om vad som behöver göras för att en liknande händelse inte ska hända igen.

Vill se fler poliser

Moderaterna är ett av de partier som står bakom överenskommelsen om att polisen ska få ytterligare totalt 10.000 anställda till år 2025, en del av dessa blir dock civilanställda. Med den förstärkningen anser Bohlin att polisens trafikövervakning kommer att förbättras.

– Den budget som moderaterna och KD la och som nu har gått igenom så har vi satsat två miljarder på rättsväsendet för vi har sett att polistätheten i landet har gått ner, den är nu den lägsta på 10 år. Och med färre poliser är det närvaron i trafiken som prioriteras ner, och det är inte polisens fel utan politikernas som inte har försett polisen med tillräckliga resurser. Det börjar vi nu vända på och det är en mycket angelägen fråga, säger Carl-Oskar Bohlin.

Längre straff – ett sätt att få bort dem från vägarna

Även Socialdemokraterna står bakom beslutet att ge polisen 10.000 fler tjänster.

– Vi behöver fler poliser totalt sett, för den här sortens brott men även för annan brottslighet. Det är många saker vi måste göra. Det är naturligtvis helt oacceptabelt att det ser ut så här när det gäller notoriska rattfyllerister! Nu har vår justitieminister tillsatt en utredning som blir klar efter sommaren, och den tittar just på hårdare straff för återfallsförbrytare och att man ska kunna få ett längre straff redan från början, det ett sätt att få bort dem från gator och vägar. Under fängelsetiden ska de också kunna få behandling för sitt missbruk, för att förebygga att det händer igen, säger Maria Strömkvist (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hur kunde det hända?

Mer i ämnet