Detta har hänt: Dödsskjutningen vid Kupolen

Uppdaterad
Publicerad

Natten till den 8 juli sköts en man i 20-årsåldern ihjäl vid köpcentret Kupolen i Borlänge, samma natt knivhöggs en annan man – polisen misstänker ett samband. Här får du snabb koll på vad som har hänt.

• Ung man skjuts ihjäl vid Kupolen i Borlänge

Vid kl. 04.08 måndagen den 8 juli får polisen samtal om att en person har skjutits vid köpcentret Kupolen i Borlänge. Lite senare samma morgon avlider den skjutne mannen, som ska vara i 20-årsåldern, på Falu lasarett.

• Två personer anhålls misstänkta för mord respektive grov misshandel

Under måndagseftermiddagen håller polisen en presskonferens. Man meddelade då att en man i 30-årsåldern knivhuggits under samma natt och att polisen misstänker att det finns ett samband med händelserna.

• Polisen om det fortsatta utredningsarbetet

Lokalpolisområdeschef Mats Lagerblad berättar att det kommer krävas ”stora resurser en lång tid framöver” att försöka reda ut de grova brotten som inträffat.

• ”Finns en tuff miljö med god tillgång till vapen”

Andra dödsskjutningen på ett halvår i Borlänge, inte alls långt ifrån varandra, får polisen att erkänna att de har stora utmaningar. Man erkänner även att det finns goda tillgångar till grova vapen i länet.

• Den skadade mannen är en av de anhållna

På tisdagen den 9 juli går åklagaren Patrik Säflund, som är förundersökningsledare i ärendet, ut med uppgifter om att en av de anhållna är den som blev knivhuggen under måndagsnatten, alltså den mordmisstänkte. Under dagen flyttas han också från sjukhuset till polisens förvar.

• Ytterligare en person anhålls efter dödsskjutningen

Platsen där en man i 20-årsåldern sköts till döds i Borlänge. Foto: Helena Wrete/SVT

Ytterligare en person grips och blir anhållen av polisen på tisdagen.

– Det är en tredje person som är anhållen misstänkt för medhjälp till mord, säger åklagare Patrik Säflund.

Mannen är i 20-årsåldern.

• Yngre man häktas misstänkt för medhjälp till grov misshandel

Åklagaren Patrik Säflund begär två av de misstänkta häktade under onsdagen och efter häktingsförhandlingarna på torsdagseftermiddagen så häktas en man i 25-årsåldern misstänkt på sannolika skäl för medhjälp till grov misshandel. Mannens advokat, Axel Östberg, menar att hans klient är oskyldig.

– Han förnekat brott helt och hållet, säger han.

• Även den mordmisstänkte häktas

Och senare samma torsdagseftermiddag så häktas även mannen i 30-årsåldern på sannolika skäl misstänkt för mord. Han är alltså också den som blev knivhuggen under måndagsnatten.

– Han har varit på stället men inte begått något mord, hävdar Anders Karls, advokaten som företräder den mordmisstänkte mannen i 30-årsåldern.

• Den tredje personen – en kvinna i 20-årsåldern häktas

Åklagaren Patrik Säflund begär en kvinna i 20-årsåldern häktad, misstänkt för medhjälp till mord. Falu tingsrätt beslutar att kvinnan ska häktas, misstänkt på sannolika skäl. Alla tre häktade nekar till brott.

• En fjärde person grips och anhålls – misstänkt för mord

En man i 30-årsålder greps under morgonen den 17 juli. Senare samma dag anhölls han, misstänkt för mord.

• Den fjärde personen häktas, misstänkt för medhjälp till mord

Den man i 30-årsåldern som tidigare anhållits, på sannolika skäl misstänkt för mord, häktas den 19 juli. Men brottsrubriceringen har ändrats till att han på sannolika skäl är misstänkt för medhjälp till mord.

• Två personer omhäktade efter dödsskjutningen

Den man som är misstänkt för mordet i Borlänge omhäktas vid Falu tingsrätt den 25 juli. Även den kvinna som suttit häktad för medhjälp till mordet har också omhäktats.

• Tredje personen omhäktas misstänkt för medhjälp till grov misshandel

Mannen i 25-årsåldern som på sannolika skäl är misstänkt för medhjälp till grov misshandel omhäktas den 29 juli.

• Fjärde personen omhäktas

Det är den andra personen som är misstänkt för medhjälp till mord omhäktas den 2 augusti.

• En person släpps på fri fot – men tre personer fortsatt häktade

Åklagare Helena Falkerby bedömer att det inte längre finns skäl att fortsätta hålla mannen som är misstänkt för medhjälp till grov misshandel häktad – och försätts därför på fri fot. Däremot hålls de andra tre fortsatt häktade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen vid Kupolen i Borlänge 2019

Mer i ämnet