DNA-analys klar: Upphittat blod kom från Lingheds-vargen – ”Antingen ligger den död någonstans eller så är den skadad”

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen har på torsdagen fått svar på DNA-analysen som misstänktes komma från den varg som det bedrivits skyddsjakt på i byn Linghed, utanför Falun. Jakttiden har gått ut och efter flera dagars sökande med flera eftersöksekipage har man nu gett upp försöken att hitta den skadade vargen.

Under förra veckan sköts en varg i byn Linghed utanför Falun. Skottet var inte dödande och ett eftersöksarbete inleddes, men vargen hittades inte. Man misstänkte då att det blod och de benrester som hittades på platsen där vargen sköts kan hakommit från ett annat djur.

Men svaret från analysen av päls, blod och benrester som hittades vid platsen visar att det kom från den tik som tidigare rört sig i samhället och som man bedrivit skyddsjakt på sedan den 16 april.

– Antingen ligger vargen död någonstans eller så är den i livet men skadad, hur allvarligt kan vi inte bedöma i dagsläget, säger Jonas Bergman, enhetschef på Länsstyrelsens viltenhet.

Inget nytt skyddsjaktsbeslut

Enligt Länsstyrelsen kommer det inte att bli något nytt skyddsjaktsbeslut

– Paragraf 40 c i jaktförordningen reglerar skadat vilt. Där framgår att om man möter ett vilt som är så skadat att det snarast bör avlivas av djurskyddsskäl, får djuret avlivas även om det är fredat och om avlivningen sker på någon annans mark. Men det blir upp till varje person att bedöma, Länsstyrelsen gör inga sådana bedömningar, förtydligar Jonas Bergman.

Den som avlivar ett vilt djur med stöd av paragrafen måste kontakta Polisen. Om vargen ska avlivas av andra skäl än de som finns i paragrafen som Bergman nämner, till exempel om någon anser att den är farlig så blir det också en fråga för Polisen, enligt Länsstyrelsen.

– De flesta viltarter försöker komma undan om dem blir trängda, vargar inget undantag. Om någon anser att ett vilt djur orsakar avsevärd skada eller kan antas farlig för människor så kan polismyndigheten låta avliva djuret om det inte finns någon annan tillfredsställande lösning. Detta regleras av jaktlagens nionde paragraf, säger Jonas Bergman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.