Foto: Polisen/TT

Man dödshotade Daniel Riazat (V) – döms för olaga hot

Publicerad

Den åtalade mannen dödshotade riksdagsmannen Daniel Riazat (V) från Falun i september ifjol via Twitter. På onsdagen kom domen mot mannen och han döms för olaga hot och får betala böter.

Det var i september förra året som, den åtalade 26-åriga mannen från Västerbotten, via Twitter skrev till Riazat att han skulle döda honom om han inte tog bort de meddelanden han publicerat offentligt.

Enligt åklagaren som lämnat in åtalet till Umeå tingsrätt, så har hotet varit ägnat att hos Daniel Riazat framkalla allvarlig fruktan för egen person.

På onsdagen den 27 september föll domen och mannen döms nu för olaga hot och ska betala 30 dagsböter, totalt 1 500 kronor.

Att påföljden inte blir hårdare beror på att tingsrätten tar hänsyn till att mannen har en funktionsnedsättning.

”Nöjd med domen”

– Jag är nöjd med domen och jag är glad att man tagit det här på allvar och att det blev en symbolisk summa i böter, säger Daniel Riazat när han får höra hur domen blev.

– Jag hoppas att han får den hjälp han behöver så han inte hamnar i samma situation igen. Det var ju tydligt att han ångrade sig och det finns inga såna där värderingar i familjen han kommer ifrån, menar Riazat som också tycker att det är bra att man markerar mot att politiker blir hotade.

Daniel Riazat yrkade också på skadestånd på 5 000 kronor men det yrkandet avslogs.

– Hade jag fått skadeståndet, så hade tackat nej till det, avslutar Riazat.

Yttrade flera hot

26-åringen ska bland annat ha hotat Riazat genom yttranden som; ”Du är illa ute jävla invandrare”, och ”lägger du upp mitt namn så ska du dö” enligt en skärmdump som Riazat gjorde i samband med att de skickades.

I tidigare förhör har 26-åringen erkänt att han kallat Riazat för detta och att han hotat att döda honom. Däremot nekade han till brott på grund av bristande uppsåt, enligt polisens förundersökningsprotokoll.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer