• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en gammal industri på Liljeholmen i Stockholm. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm. Läs mer

Här är planen att datajätten ska bygga serverhallar. Nu är planen ett steg närmare att bli verklighet efter mark-och miljödomstolens beviljade tillstånd. Foto: SVT

Google får miljötillstånd för etablering i Horndal

Uppdaterad
Publicerad

Google får miljötillstånd för att bygga ett datacenter med reservkraftsanläggning i Horndal i Avesta kommun. Det meddelar Mark- och miljödomstolen under onsdagen.

Googles eventuella etablering i Horndal har diskuterats sedan 2017. I och med dagens dom så är det sista formella hindret avklarat – nu finns de tillstånd som behövs för att Google ska kunna etablera sig i Horndal. Bolaget får också tillstånd att leda bort ytvatten från Dalälven för kyländamål.

Uppfyller miljöbalkens hänsynsregler

Mark- och miljödomstolen skriver i sitt beslut att verksamheten uppfyller miljöbalkens allmänna hänsynsregler och att den inte innebär någon otillåten påverkan på miljö­kvaliteten för luft och vatten eller på skyddade naturområden.

– Med de villkor som domstolen föreskriver och de åtaganden som bolaget har gjort anser Mark- och miljödomstolen att verksamheten uppfyller miljöbalkens krav på energihushållning, säger rättens ordförande rådmannen Malin Wik.

En av frågorna som lyfts under förhandlingarna i maj är hur restvärmen från de planerade serverhallarna ska tas till vara och varför reservkraften i form av 200-250 generatorer ska drivas med diesel. Domstolen har nu som villkor för verksamheten skrivit att man ska sträva efter att senast år 2030 använda enbart fossilfritt bränsle i reservkraftsgeneratorerna.

Pågår förberedande markarbete

Joakim Larsson, kommunikationschef Google Sverige

Sedan en tid tillbaka genomför Google förberedande arbete på marken i Horndal för att se till att det finns möjlighet att bygga datacenter där, om verksamhet skulle kräva det.

– Vi är jätteglada att domstolen gör samma bedömning som oss i den här frågan, att marken som Google äger i Horndal är ett lämpligt ställe att etablera datacenter på. Från Googles sida har vi ännu inte fattat något affärsbeslut om vi ska bygga datacenter på marken, det beror helt på vilka  framtida behov av datakapacitet som vi ser i Googles verksamhet i Europa, säger Joakim Larsson, kommunikationschef på Google Sverige.

I miljötillståndet är det villkorat att verksamheten vid datacentret ska ha påbörjats inom tio år. Domen vinner laga kraft om tre veckor om den inte överklagas till Mark- och miljööverdomstolen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här vill Google bygga ett datacenter i Horndal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer