Ett betongföretag har dömt ut Dalahästen helt och tycker det är lättare att bygga nytt än att rusta upp. Foto: SVT

Domen: Enklare att bygga nytt än rusta upp

Uppdaterad
Publicerad

Dalahästen i Avesta är fel konstruerad och betongens livstid närmar sig sitt slut – den domen skriver ett betongföretag i sitt utlåtande till Avesta kommun. Enklast vore det att riva hästen och bygga nytt, menar företaget.

Efter de uppmärksammade sprickorna i Dalahästen i Avesta, så har kommunen nu tagit hjälp av ett betongföretag för ett utlåtande om hästens framtiden. Men företagets dom säger att hästen är lättare att riva ner och bygg om, än att rusta upp.

MISSA INTE: Flera landsmonument i förfall

Dalarna – Dalahästen i Avesta

Dömer ut konstruktionen

”Konstruktionen av armerad betong spricker av rörelser utlösta av temperaturvariationer”, skriver företaget i sin analys och menar på att betongens livstid börjar närma sig sitt slut.

Dels menar de att konstruktionen på hästen är fel och har bidragit till att den inte mår särskilt bra och att det alltså påverkat sprickbildningen i hästen.

Företaget skriver också att de ”tycker att det hedrar ägaren att denne inte planerar att avhjälpa de obotliga problemen” – något som diverse avestabor, likt Per Karneke som målat hästen, kanske inte håller helt med om.

Ska ha möte i maj

Kommunen har sagt att de inte har något ansvar för upprustning av hästen, samtidigt som företaget som äger hästen sagt att det inte finns någon planerad renovering av den heller.

Men kommunen ska ha möte med ägarna snart. Det lovar kommunalrådet Lars Isacsson (S) i ett mail till SVT Nyheter Dalarna.

”Vi kommer träffa ägarna i mitten av maj för att bland annat diskutera Hästen men även framtidsfrågor för hela området”, skriver han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Dalahästen i Avesta

Mer i ämnet