– Det känns väldigt obehagligt, sade Rasmus Gierz (SD) om incidenten när SVT intervjuade honom i höstas. Foto: SVT

Ung man döms – hotade SD-ordförande i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

En man i övre tonåren döms för att ha hotat och ofredat Rasmus Giertz som är Sverigedemokraternas dalaordförande. Mannen döms till ungdomsvård för olaga hot och ofredande.

Det var i september förra året när Sverigedemokraten var på väg hem till sin lägenhet i Falun som två män dök upp.

– De skrek att jag skulle stanna och följde efter mig. De skrek ut en massa hot och förolämpningar. När jag kom hem till min bostad så kunde jag se genom fönstret att de fortfarande stod kvar där utanför och fortsatte att skrika förolämpningar och hot, sade Giertz när SVT pratade med honom efter händelsen.

Döms till ungdomsvård

Mannen döms till ungdomsvård för olaga hot och ofredande vid falu tingsrätt samt att han även ska betala skadestånd på 15 000 kronor till Rasmus Giertz. Den tilltalade varken erkänner eller förnekar brott då han har dåligt minne av händelsen, enligt tingsrätten.

I december 2022 har Giertz dessutom anmält en misshandel i Borlänge, där han själv också är anmäld för samma brott.

Hör SD-politikern efter händelsen när SVT intervjuade honom:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det känns väldigt obehagligt, säger Rasmus Gierz (SD) om incidenten då han blev förföljd och hotad utanför sin bostad i Falun. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.