Räddningsbåten kommer att utgå från Leksand eller Vikarbyn. Foto: RS SiljanRunn

Sjöräddningen i Dalarna får nya farkoster

Uppdaterad
Publicerad

Sjöräddningen i Dalarna har fått en donation i form av en räddningsbåt och en hydrokopter.

– Det här är de optimala verktygen för att arbeta effektivt, säger Gustav Wallheden på Sjöräddningssällskapet.

Hittills har sjöräddningssällskapet använt lånad utrustning. Men nu får man alltså en donation i form av en räddningsbåt och en hydrokopter.

Räddningsbåten kommer att levereras i maj och ska då ligga i Leksand alternativt Vikarbyn, där man fått kajplats. Hydrokoptern är det inte helt klart var den kommer att förvaras men förhoppningen är att den levereras i januari, och den kommer då att användas varje helg på Siljan.

”Farligaste sjön vi har”

– Siljan är den farligaste sjön vi har, det är mycket öppna ytor vilket gör att det kan skapas vindbrunnar i isen, säger Gustav Wallheden, som är ansvarig för räddningsstationen RS Siljan/Runn.

– Dessutom rinner Dalälven genom sjön, vilket gör att råkar kan uppstå och bli större på bara några timmar, säger han.

Hydrokoptern kan användas både på vatten och is, men även då isen inte bär.

– Den åker på issörja och nästan vad som helst, man kan åka genom tallskog ner till sjön med den om det behövs, säger Gustav Wallheden.

Både båt och hydrokopter är också utrustade med radar, vilket gör att man kan söka av sjöar även nattetid.

Saknar stationshus

Sjöräddningsstationen i Dalarna togs i full drift i juli. Stationen skapades efter att ett Sjöräddningssällskapet menade att det fanns ett stort behov för en sjöräddningsstation i Dalarna.

Sjöräddningssällskapet fokuserar på sjöarna Runn, Siljan och Barken, men kan även rycka ut till andra delar av länet. Totalt 35 personer är aktiva inom sällskapet. Men ett stationshus saknas.

– Är det någon som har något lämpligt som vi skulle kunna använda så får de gärna höra av sig, säger Gustav Wallheden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.