Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maria Ruth är donationsansvarig sjuksköterska på Falu lasarett. Hon uppmanar fler att anmäla sig till donationsregistret: ”Många tror att de är för gamla” Foto: SVT

Trots ökande donationsvilja: Fler organdonatorer behövs

Uppdaterad
Publicerad

2019 donerade 191 personer organ i Sverige, vilket är den högsta siffran hittills enligt Socialstyrelsen. Men fler donatorer behövs.

– Organen räcker inte till, människor dör ju i väntan på organ, säger Maria Ruth, donationsansvarig sjuksköterska vid Falu lasarett.

Just nu pågår donationsveckan, som syftar att få fler att ta ställning till organdonation. Även om veckan brukar leda till fler registrerade donatorer, runt 20 000 på en vecka i stället för vanliga 500-1 000, så behövs fler. I Sverige dör ungefär en person varje vecka för att det saknas lämpliga organ.

Även om personal som i vanliga fall jobbar med operationer placerats om till intensivvård under coronapandemin så har inte operationer i samband med donationer påverkats.

– Vad jag känner till i Sverige så har inte donationsverksamheten påverkats, det som tillkommer är att man måste ta ett covidtest på en eventuell donator, säger Maria Ruth.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer