Du ska klara 72 timmars samhällskris

Uppdaterad
Publicerad

Tisdag morgon slocknade datorer, tv-skärmar, belysning och delvis även mobilnätet i stora delar av Dalarna. Uppåt 100.000 människor blev strömlösa. Men myndigheterna anser att det här ska vi som privatpersoner ha beredskap för. Och betydligt mer än så, till och med.

Karin Jonasson är tjänsteman i beredskap på Länsstyrelsen i Dalarna den här veckan. Hon hade fullt upp under onsdagens stora strömavbrott men konstaterar att myndigheterna klarade avbrottet väl.

Hennes egen arbetsplats, sjukhus, räddningstjänst, polis med flera samhällsviktiga funktioner kunde klara av sina uppgifter och hålla kontakten med varandra genom kommunikationssystemet Rakel.

Strömavbrott i Dalarna

Privatpersoners beredskap

Hur är det då med oss privatpersoner – är vår beredskap lika god? Karin Jonasson är inte helt säker på det.

– Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, anser att man som privatperson ska klara sig under 72 timmar – man ska ha den beredskapen. Och man ska kunna klara sig dessa timmar utan hjälp.

Tror du att människor i allmänhet har en sådan beredskap?

– Jag vet inte men jag gissar att många inte har det. Och att det är lite av en generationsfråga. Jag gissar att om man är lite äldre så har man en bättre beredskap.

Tar samhällsfunktioner för givna

Har vi börjat ta för mycket i samhället för givet, så att vi inte har rätt beredskap längre?

– Ja jag kan tro att vi tar mycket för givet. Och det är nog därför man försöker vara tydligare nu från myndigheterna om att 72 timmar ska ni kunna klara er själva. Och det är lite det som vi förväntar oss av er som privatpersoner.

Kanske är det bra med ett eller annat elavbrott för att bli påmind om att vara lite mer beredd?

– Ja jag som jobbar med krisberedskap tycker det. Det är jättetråkigt när det inträffar och det är alltid någon som skadas eller eller får psykisk stress och det är inte alls bra, det är inte så jag menar, men det är alltid bra att testa, som en slags skarp övning, kan man säga. För då blir det bättre framöver.

Vatten, mat och medicin

Vad behöver man för att klara sig?

– Man ska tänka på vatten, det är väldigt viktigt, och andra förnödenheter som mat och mediciner. Det är bra att ha mediciner hemma, säger Karin Jonasson.

Vidare ska man tänka på att kunna ta till sig information från medierna, säger hon.

– Det klassiska man brukar säga är att ha en radio med batterier. Man kan också tänka på att även om man har mobiltelefontäckning kanske man inte kan ladda mobilen. Man kan man ha en mobilladdare i bilen. Eller en separat laddare, det finns till och med sådana som man vevar.

Hur är det med dig själv, har du beredskap för 72 timmar?

– Vi har många delar av det men jag pratade just med min man om att vi skulle behöva reservkraft till vår bergvärme. Men vi har så att vi kan ha värme ändå, konstaterar hon.

Karin Jonasson tipsar om sajten 72timmar.se från Civilförsvarsförbundet där man kan läsa det mesta om vad man behöver vid en samhällskris.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strömavbrott i Dalarna

Mer i ämnet