Har din vardag förändrats sedan plastskatten infördes för ett år sedan? Berätta för oss i chatten. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Dyra plastpåsar, varor i famnen eller tygkassar – hur har du gjort sedan plastpåsarna blev dyrare?

Uppdaterad
Publicerad

Den första maj är det ett år sedan skatten på plastpåsar infördes. Hur har det gånga året med plastskatt påverkat dig i din vardag? Köper du plastpåsar trots att de är dyrare eller bär du hem dina varor på annat vis? Dela med dig i vår chatt.

Dyra plastpåsar, varor i famnen eller tygkassar – hur har du påverkats av plastskatten?

Tack för alla era kommentar kring plastskatten. Nu stänger vi chatten för den här gången. /Redaktionen

Christina Wilstrand • Inte alls, använder flergångs kassar och ibland pappers kassar

Ann-Mari • Inte alls. Har länge använt mina tygkassar som nog håller i 20 år till😃

Ernesto Maria Hansson • Symbolpolitik. Fiffigt sätt att få in kulor till statskassan. Sannolikt liten betydelse för miljön. Papperskassarna är ju i stort sett oanvändbara medan plastkassarna kan fungera länge innan de eldas och blir fjärrvärme.

Långtidsarbetslös • Avskaffa konsumtionsskatten den är förljugen precis som mediestödet

Sofia • Istället för att köpa plastpåse vid kassan som tidigare köper jag nu avfallspåsar och bär hem och slänger sopor i. Inget har förändrats egentligen. Alternativt kan man köpa billiga påsar på eBay.

Anders • Alla sopor som vi importerar som vi eldar i svenska värmeverk hur har miljöpartiet tänkt där plastpåse skatten då.

Ingegerd Muhonen • All mat är ju inplastad så inte är det miljötänk med skatten. Och skräpet kommer från andra länder med havsströmmarna!

Anna • Bra Nisse,20 spänn för en plastpåse är lagom!

Bobbo • Jag drunknar i papperskassar och är bedrövad över vad papperstillverkningen i realiteten betyder : skövlade skogar som ersätts med trädplantager av hänsynslösa skogsbolag i Sverige. Papper kan tyvärr inte återvinnas hur många gånger som helst enligt expertis. Dessutom går det nog i princip åt lika många plastpåsar fortfarande:försäljningen av soppåsar i plast har ökat extremt senaste året.
Tror tyvärr att åtgärden med skattehöjning på plastkassar är en kontraproduktiv miljöinsats!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.