Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Dyrare kött och mjölk i butiken – så här skulle ett minskat jordbruksstöd påverka dig

Publicerad

Nära 60 000 svenska lantbrukare delar på ca 10 miljarder kronor varje år i jordbruksstöd från EU. Sverige vill nu minska stödet och på sikt fasa ut direktstöden.

Ett minskat jordbruksstöd skulle, på sikt, påverka priset och utbudet på livsmedel vi hittar i butikerna idag.

Enligt Thomas Bertilsson, enhetschef Äganderätt och näringspolitik, så skulle det bli betydligt mindre svenska produkter i butikerna och priserna på dessa produkter skulle troligtvis öka.

– Konsumenterna värdesätter idag produkter från Sverige, men dessa skulle minska och priset skulle bli högre, säger Bertilsson.

Hur mycket priset på livsmedel skulle öka går det inte att säga i dagsläget.

– Om någon påstår sig veta det är det endast spekulationer, säger Bertilsson.

Framför allt skulle det minskade stödet påverkar utbudet av kött och mjölk. Grönsaker och fruktutbudet skulle inte påverkas i samma utsträckning, förklarar Thomas Bertilsson.

Det kan även bli en oregelbundenhet i tillgången av produkter. Att det ibland finns ett överflöd av vissa varor och ibland en brist.

Även mängden importerade varor skulle öka i Svenska butiker, då en konsekvens av minskat stöd i vissa länder leder till att andra länder som fortsatt får stöd får en ökad produktion.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU och Dalarna

Mer i ämnet