Efter historiska maktskiftet i Dalarna – låg aktivitet från oppositionspolitiker

Uppdaterad
Publicerad

Region Dalarnas oppositionspolitiker har – i jämförelse med andra regioners politiker – haft en låg aktivitet till exempel när det gäller att skriva motioner. Det visar siffror som SVT Dalarna tagit fram i samarbete med Uppdrag granskning. Men politikerna själva menar att de bedriver en aktiv oppositionspolitik.

– Jag upplever att vi har en ganska livlig debatt i Region Dalarna, säger Sebastian Karlberg (S). 

Valet 2018 innebar ett historiskt maktskifte. Efter 92 år med Socialdemokraterna vid rodret tog en koalition av partier som kallade sig Dalasamverkan över.

Regionvalet 2022 Dalarna

Näst lägst aktivitet i landet

Så hur har aktiviteten sett ut hos oppositionspartierna? SVT har jämfört hur många motioner, interpellationer och initiativärenden som lyfts i samtliga regioner i landet mellan 2019 och 2021. Även tiden som lagts på regionfullmäktigemöten, vilket kan ses som ett mått på hur aktiv debatten är, har mätts. 

I sammanställningen hamnar Dalarna tillsammans med Gotland näst sist av landets 21 regioner. 

Motioner från S, V och SD

Socialdemokraterna har 24 mandat, vilket är överlägset flest bland oppositionspartierna. De har samtidigt lämnat in minst antal motioner – 8 stycken.

Sverigedemokraterna med 10 mandat har lämnat in 12 motioner. Flitigast i motionerandet har Vänsterpartiet med sina 6 mandat varit – de har lämnat in 17 motioner.

Partier i Region Dalarna

Majoritetspartier

Moderaterna

Centerpartiet

Dalarnas sjukvårdsparti

Kristdemokraterna

Liberalerna

Miljöpartiet

Oppositionspartier

Socialdemokraterna

Sverigedemokraterna

Vänsterpartiet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Dalarna

Mer i ämnet