Foto: Montage

Efter julen kommer returen

Publicerad

Julen kommer och går varje år och det gör också påminnelserna om hur man bäst tar hand om och återvinner helgens rester och sopor. Rätt sorterat kan högtidens kvarlevor bli nya användbarheter.

77,7 miljarder kronor beräknas svenskar handla för i december. Omkring 110 miljoner paket delas ut i juletid enligt Handelns Utredningsinstitut(HUI). Det blir i snitt elva paket per person.

– I takt med att julhandeln ökar blir användandet av våra återvinningsstationer allt högre, säger Henrik Nilsson, avdelningschef på Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI.

– Och när alltfler handlar sina klappar via nätet får vi dessutom en växande mängd så kallade transportkartonger som ska återvinnas. Därför utökar vi antalet städningar och tömningar rejält, redan från Lucia och ända fram till tjugondagknut.

Gör skillnad

Julen är den mest sopintensiva helgen med ett överflöd av mat och kartonger och papper och snören. Men mycket av det som blir över och ratas kan komma till ny nytta, om det sorteras rätt när det är dags att slänga. Och även om sorterandet kan kännas futtigt så gör det skillnad för miljön.

– Det är jätteviktigt att man gör det, säger Johanna Sandahl, ordförande för Naturskyddsföreningen.

”Släng inte mat”

Maten kan vara ett bra ställe att börja på om man vill stävja resursslöseriet.

– Vi köper och lagar extra mycket mat i juletid. Och många både köper och lagar för mycket. Det viktigaste då är att inte slänga det som blir över. Man kan antingen äta det som blivit över som rester eller frysa in, säger Johanna Sandahl.

Snören blir ny energi

Rester som inte går obemärkt förbi är resterna av alla julklappar med papper, snören och dekorationer.

– Julklappspapper ska slängas som pappersförpackningar och inte i tidningsinsamlingen. Snören däremot ska slängas i soppåsen och kan då omvandlas till ny energi säger Johanna Sandahl.

Här hittar du en återvinningsstation nära dig.

Så sorterar du

  • Julklappspapper: Omslagspapper och wellpapp från paket sorteras som pappersförpackningar. Ska inte läggas i tidningsinsamlingen. Ta bort alla julsnören från pappret eftersom det stör återvinningen.
  • Julsnöret: Läggs i soppåsen och kan återvinnas till fjärrvärme och el.
  • Frigolit: Läggs i behållare för plastförpackningar
  • Elektriska ljus: Julgransljus, ljusslingor och elljusstakar som gjort sitt sorteras som smått el-avfall på återvinningscentral.
  • Julgranen: Lämnas på återvinningscentral eller av kommunen anvisad uppsamlingsplats. Kan användas i värmeverk. För den som har egen eldstad går det bra att såga upp trädet och elda det.

Källa: Naturskyddsföreningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.