77,7 miljarder kronor beräknas svenskar handla för i december. Omkring 110 miljoner paket delas ut i juletid enligt Handelns Utredningsinstitut(HUI). Det blir i snitt elva paket per person.
– I takt med att julhandeln ökar blir användandet av våra återvinningsstationer allt högre, säger Henrik Nilsson, avdelningschef på Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI.
– Och när alltfler handlar sina klappar via nätet får vi dessutom en växande mängd så kallade transportkartonger som ska återvinnas. Därför utökar vi antalet städningar och tömningar rejält, redan från Lucia och ända fram till tjugondagknut.
Gör skillnad
Julen är den mest sopintensiva helgen med ett överflöd av mat och kartonger och papper och snören. Men mycket av det som blir över och ratas kan komma till ny nytta, om det sorteras rätt när det är dags att slänga. Och även om sorterandet kan kännas futtigt så gör det skillnad för miljön.
– Det är jätteviktigt att man gör det, säger Johanna Sandahl, ordförande för Naturskyddsföreningen.
”Släng inte mat”
Maten kan vara ett bra ställe att börja på om man vill stävja resursslöseriet.
– Vi köper och lagar extra mycket mat i juletid. Och många både köper och lagar för mycket. Det viktigaste då är att inte slänga det som blir över. Man kan antingen äta det som blivit över som rester eller frysa in, säger Johanna Sandahl.
Snören blir ny energi
Rester som inte går obemärkt förbi är resterna av alla julklappar med papper, snören och dekorationer.
– Julklappspapper ska slängas som pappersförpackningar och inte i tidningsinsamlingen. Snören däremot ska slängas i soppåsen och kan då omvandlas till ny energi säger Johanna Sandahl.
Här hittar du en återvinningsstation nära dig.