Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Hannes Forssell/SVT

Efter pandemin: Här välkomnas åter nya medborgare i Falun

Uppdaterad
Publicerad

Varje år hålls en ceremoni för de som blivit nya medborgare i Sverige. Pandemin har gjort att firandet skjutits upp, för vissa i hela tre år. Men på söndagen var det dags att samla dem som väntat i kulturhuset tio14 i Falun.

– Ja det är jättekul att äntligen få en ceremoni, säger Joao Preichardt som jobbade för ett svenskt företag i Brasilien när han blev bjuden att komma hit och jobba 2014. Nu är hela familjen svenska medborgare.

Sedan 2015 är det lag på att alla kommuner ska ordna en medborgarskapsceremoni för de som blivit svenska medborgare under året. På söndagen uppmärksammades boende i Falu kommun som blivit medborgare 2019, 2020 och 2021.

Totalt rör det sig om runt 900 personer, varav runt 220 med ursprung i bland annat Tyskland, Syrien, Brasilien, Polen, Irak och Afghanistan deltog vid ceremonierna under söndagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.