En insamling har nu startats för att hjälpa Mohamad och familjen att ta sig till Syrien. Foto: SVT

Efter SVT:s reportage: Insamling ska hjälpa Mohamad

Publicerad

SVT Nyheter Dalarna har fått stor respons efter reportaget om Mohamad som vill resa tillbaka till Syrien och återförena sin familj men inte får någon hjälp av myndigheterna. Nu har en insamling startats för att samla ihop pengar till Mohamad.

Mohamad Sahid Alali flydde till Sverige 2015 och bor i Falun med sina två döttrar, men hans fru och son är kvar i Syrien. 

Han vill återvända till hemlandet men har inte råd med de syriska pass som behövs till familjen och får heller ingen hjälp från myndigheterna.

”Kan vara en ögonöppnare”

Flera personer har nu erbjudit sej att skänka pengar till pass och biljetter för att familjen ska kunna återförenas och en insamling via nätet är redan igång.

– Jag hoppas att den här insamlingen kan vara en ögonöppnare för folket och myndigheterna – att vara mer flexibla, säger Fedja Filipovic från Lidköping som har startat ett crowdfunding-projekt.

Såg reportaget av en slump

Fedja Filipovic såg av en slump inslaget om Mohamad och kände att han ville göra något för att hjälpa honom att ta sig till Syrien.

– Det skulle ta flera år för honom att lära sig språket för att kunna få jobb och samla ihop pengar. Varför ska han sitta i Sverige och må dåligt när han inte vill vara här?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer