Efter tankbilsolyckan i Avesta: Ingen fara för dricksvattnet

Publicerad

Saneringsarbetet efter den tankbil som började brinna på riksväg 70 norr om Avesta, påverkar fortfarande på fredagseftermiddagen trafiken i stor omfattning. Däremot kommer vattnet från vattentäkten att släppas på igen.

Området ligger på en vattentäkt och vattenverket har varit avstängt efter olyckan. På fredagseftermiddagen meddelar dock kommunen att det kommer att startas igen under dagen.

– Ingen behöver vara orolig för att dricka vattnet, det finns ingen risk för att  dricksvattnet har påverkats säger Erik Nordén, vd Avesta vatten och avfall.

Långa bilköer

Trafiken  kommer dock att påverkas även fortsättningsvis. Bilarna släpps på växelvis och köerna är vid 16-tiden på eftermiddagen fortfarande långa, men beräknas lätta något under fredagkvällen.

Sanering pågår

Tankbilen är bortforslad. Nu pågår arbetet med att sanera marken där tankbilen fattade eld. De översta jordlagren är bortforslade och nu återstår schaktning av själva vägen och provtagning av schaktmassorna.

Återställningen av vägen beräknas ske under måndagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.