Hör Louise berätta om hur länge barnet ska vara hemma efter en magsjuka, och vilka symptom du ska hålla utkik efter. Foto: Torbjörn Påhlman/SVT

Efter två månader med magsjuka – förskolan Myran totalsaneras

Uppdaterad
Publicerad

Strax innan jul bröt en omgång med magsjuka ut på förskolan Myran i Säter. Men sedan dess verkar sjukdomen ha fått fäste i lokalerna, för nu har nästan alla av avdelningens 42 barn varit sjuka vid något tillfälle. Därför har huset nu totalsanerats.

Alla tre avdelningar har storstädats, vilket bland annat har inneburit tvätt av väggar, textilier och leksaker. Alla personliga tillhörigheter som ombyteskläder och gosedjur har skickats hem för rengöring.

– Vi har haft bra, tillmötesgående föräldrar som har sett det positivt och tänkt att ”Nu kan vi bli av med det här tillsammans”, säger Louise Engström-André, barnskötare.

Problem på flera förskolor

Engström har också hört att en förskola i Mora by har tvingats stänga sin verksamhet och sanera lokalerna efter ett sjukdomsutbrott.

– Det går ju magsjuka och när det väl börjar så brukar det bli långvarigt. Men här har det varit väldigt långvarigt, säger hon.

Helena Ernlund är smittskyddsläkare på Region Dalarna och hon säger att det inte är helt ovanligt att förskolor måste sanera.

– Det händer några gånger om året, säger hon.

Hygienrutiner viktiga

I övrigt har personalen försökt klara situationen så gott som möjligt och Louise Engström lyfter fram vikten av ett noggrant hygienarbete.

– Vi har kört stenhårt på fasta rutiner och hoppats att det hjälper. Tvättat händer, spritat händer, tvättat leksaker som barnen haft i munnen, och så vidare.

I videoklippet berättar Louise om hur länge barnet ska vara hemma efter en magsjuka, och vilka symptom du ska hålla utkik efter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.