Eftersöksjägare har tröttnat på bilister: ”Utgör en fara i arbetet”

Publicerad

Folk kör allt fortare förbi viltolycksplatser. Det är slutsatsen som eftersöksjägarna Karin och Kjell Daniels i Leksand drar efter många år på vägrenarna när de kallats ut av polisen för att söka trafikskadade djur. Bilister struntar att sänka farten trots varningsskylar om viltolycka, vilket gör att hund och hundförare utsätts för fara.

– Ibland händer det att när en bilist saktar ner så kör en annan om. Man blir arg ibland och det har hänt att man hötter med nävarna efter dem. Men det ser de inte. De åker ju så fort, säger Kjell Daniels.

”Respekterar oss inte”

2 369 trafikolyckor med rådjur och 357 med älg rapporterades i bara Dalarna under fjolåret, vilket ger en bild av problemets omfattning. De till stor del ideellt arbetande eftersöksjägarna kallas in av polisen, som av resursskäl bara i undantagsfall deltar i eftersökningen ute vid vägen.

– De respekterar inte att man finns efter vägen, säger Karin Daniels om bilisternas framfart. 

Behövs mer information

Karin Daniels tycker det behövs mer information i samhället om att trafikanter är skyldiga att visa hänsyn och köra försiktigt när de närmar sig och passerar varningsskyltar om viltolycka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer