Ekobonden i Dala-Floda: ”Vi gör vad vi kan för att lämna över jorden till våra barn och barnbarn”

Uppdaterad
Publicerad

Dalarna ligger topp fyra när det gäller ökning av ekologisk odling i Sverige. I landet har det ekologiska jordbruket ökat med 58 procent de senaste tio åren, i Dalarna ligger siffran på 78 procent, enligt siffror från miljömärkningsorganisationen KRAV. Vi har mött ekobonden Per Wålstedt i Dala-Floda.

En av de gårdar som odlar ekologiskt i Dalarna är Wålstedt i Dala Floda. Per Wålstedt har tagit över gården från sin föräldrar som i sin tur har tagit över den från tidigare generationer.

Per Wålstedt är stolt att producera ekologiskt på sin gård. Efterfrågan för ekologiskt odlade varor är hög men ibland kan det bli svårt att få sålt vissa grönsaker ändå.

– Det finns alltid vissa produkter som är svåra att sälja när de mognar under en kort period. Ofta beror det på vädret, när det blir varmt och skörden mognar snabbare då kan det bli trångt på marknaden, säger Per Wålstedt, VD på Wålstedt.

Hör honom om varför han tycker det är bra att odla ekologiskt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.