Foto: SVT

Elbilister väntas känna på sig var laddstationerna finns – ”Bedrövligt”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet laddstationer längs med våra vägar närmar sig 8 000 men det finns bara ett tjugotal skyltar som visar var de finns – att jämföra med de otaliga hänvisningarna till bensinstationer som bilister passerar.

– Den som funderar på elbil kommer inte att köpa någon om de inte ser möjligheterna i trafiken, säger Gordon Strömfelt från föreningen Gröna bilister.

Enligt Trafikverkets nya skyltpolicy ska antalet skyltar vid vägarna minimeras och de tror att bilister ska känna på sig var det kan finnas laddare.

Iréne Lodell är trafikskyltsansvarig på Trafikverket Region Mitt.

Dalarna – Klimatet i fokus

– Om man kommer till en större ort så kan man förvänta sig att det finns en laddstation där, säger hon.

Hon berättar också att de fortfarande jobbar efter exakt samma riktlinjer.

– Vi prövar varje enskild ansökan och avgör från fall till fall om det behövs sättas upp några skyltar. Men det kommer nästan inte in några ansökningar, säger hon.

Föreningen Gröna bilister verkar för en miljöanpassad utveckling av biltrafiken och de är kritiska till Trafikverkets hållning till skyltarna. Hör Gordon Strömfelt utveckla kritiken i klippet ovanför.

Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) tror att frågan snart kan vara löst.

– Det sista jag fick information om är att den här frågan är på väg att lösas, säger hon.

När kan det komma upp sådana här skyltar då?

– Det törs jag inte säga, de detaljerna har jag inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Klimatet i fokus

Mer i ämnet